– Hodalica kroz lažne vijesti

HODALICA KROZ LAŽNE VIJESTI - TONINO PICULA - ZASTUPNIK U EUROPSKOM PARLAMENTU - S&D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U godini pandemije COVID-19, prvenstveno u lockdownu kada su, kao i brojne druge ustanove, domovi za starije bili zatvoreni pažnja korisnika bila je usmjerena prema modernim tehnologijama više nego inače. Naravno, ne vladaju svi korisnici jednako informatičkim vještinama pa mnogo lakše upadaju u zamku lažnih vijesti i postaju cyber žrtve.

Lažne vijesti nisu nova pojava, ali je tijekom pandemije njihova proizvodnja postala još plodnija što dodatno uznemiruje naše građane.

Prema relevantnim istraživanjima, osobe starije životne dobi dijele do osam puta više lažnih vijesti nego mlađe dobne skupine, stoga je 29. studenog 2021. u Domu za starije osobe Peščenica lansiran projekt Hodalica kroz lažne vijesti, ciklus predavanja s temom edukacije o prepoznavanju lažnih vijesti i dezinformacija za osobe starije životne dobi, koji je pokrenuo hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

“Osobe treće životne dobi prečesto su u Hrvatskoj zanemarene, kako u sustavu skrbi tako i u medijima, a Europski parlament još je 2008. godine prepoznao važnost medijskog opismenjavanja starijih sugrađanki i sugrađana, posebno u digitalnom svijetu, koji je postao i njihova stvarnost i svakodnevica”, istaknuo je zastupnik Picula i dodao da je više relevantnih istraživanja pokazalo kako su osobe starije životne dobi, na žalost, najsklonije širenju lažnih vijesti na društvenim mrežama.

Ciklus predavanja “Hodalica kroz lažne vijesti” održat će se u nekoliko domova za starije u Republici Hrvatskoj, a prvo predavanje i radionica održani su u Domu Peščenica.

Projekt je pripremljen i provodi se u suradnji s medijskim stručnjakom Tomislavom Levakom, mag. cult., predavačem na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

Hodalica kroz lažne vijesti SLIKA PREDAVANJA

Back to top